Console Games Playstation Video Gaming

Το PlayStation Vita, 10 χρόνια αργότερα: Ένας πολύ λάθος χειρισμός

Η 15η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί τη 10η επέτειο του PlayStation Vita στη Βόρεια Αμερική και παρόλο που είχε μερικά υπέροχα παιχνίδια, δεν ήταν αρκετό για να το κρατήσει ζωντανό. Όσον αφορά την αγορά φορητών κονσολών, λίγες εταιρείες έχουν καταφέρει να είναι επιτυχημένες. Αν και η SEGA έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο παρελθόν με το Game Gear και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η Nokia προσπάθησαν να εισέλθουν στην αγορά με προϊόντα όπως το N-Gage, καμία εταιρεία ή κατασκευαστής δεν έχει φτάσει πραγματικά κοντά στο να εκθρονίσει τη Nintendo ως τον βασιλιά των αγορά κονσόλας χειρός. Το 2011, η Sony προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό με το PlayStation Vita. Ο Διάδοχος του PlayStation Portable, το PlayStation Vita ήταν ένα καινοτόμο επόμενο βήμα για την αγορά φορητών συσκευών. Αν και το PSP κατέληξε να χάνει τη μάχη με το Nintendo DS, η Sony φαινόταν αποφασισμένη να κάνει την επόμενη φορητή κονσόλα της να ξεχωρίζει από το πλήθος. Τώρα, 10 χρόνια αργότερα, το PlayStation Vita φαίνεται να έχει σχεδόν ξεθωριάσει στην αφάνεια, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να είναι μια πραγματική φορητή κονσόλα επόμενης γενιάς.
Μια next-gen φορητή κονσόλα
Με την αρχή που έκανε το Game Boy της Nintendo τη δεκαετία του 1990 και την άνοδο της Sony στην κορυφή των charts της κονσόλας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​εταιρεία κυκλοφόρησε την πρώτη της φορητή κονσόλα το 2004. Ονομάστηκε PlayStation Portable, η κονσόλα που κυκλοφόρησε στην αγορά ως η πιο ισχυρή από τις 2 φορητές κονσόλες στην αγορά. Αν και δεν κατάφερε να φτάσει τα ίδια μνημειώδη ύψη με το Nintendo DS, το PSP βρήκε ακόμα το δρόμο του σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Με τα αγαπημένα franchise όπως το Metal Gear και το Monster Hunter να λαμβάνουν αποκλειστικούς τίτλους στο PSP, η κονσόλα κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον πολλών οπαδών του PlayStation και εξακολουθεί να μνημονεύεται με αγάπη μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός ότι πούλησε μόνο τις μισές μονάδες ως Nintendo DS, οι φήμες για έναν διάδοχο του PSP άρχισαν να κυκλοφορούν το 2009. Τον Ιανουάριο του 2011, η επερχόμενη κονσόλα ανακοινώθηκε τελικά, με την απλή κωδική ονομασία “Next Generation Portable”. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, η κονσόλα αποκαλύφθηκε πλήρως. Παράλληλα με την επίσημη αποκάλυψη του ονόματός του, το PlayStation Vita επιδείχθηκε σε όλο του το μεγαλείο. Μια πίσω επιφάνεια αφής, μια μπροστινή οθόνη αφής, δύο αναλογικά στικάκια, μια κάμερα προσώπου και μια πίσω κάμερα παρουσιάστηκαν όλα και έκαναν αμέσως την κονσόλα να ξεχωρίζει από τη σειρά φορητών κονσολών της Nintendo.
Το PS Vita είχε μερικά πρωτοκλασάτα video games
Κατά την αρχική του κυκλοφορία στη Δύση, το PlayStation Vita είχε 25 τίτλους, με περισσότερα από 100 παιχνίδια να επιβεβαιώνονται από τη Sony ότι είναι στα σκαριά. Όπως συμβαίνει με κάθε λανσάρισμα της κονσόλας, δεν ήταν όλη η γκάμα της σειράς την ημέρα της κυκλοφορίας του πρώτου κατασκευαστή, αλλά όσον αφορά τις εμπειρίες φορητών κονσολών, το Vita είχε μερικά ξεχωρίσματα. Το Rayman Origins ήταν ένα παιχνίδι διαθέσιμο κατά την κυκλοφορία, προσφέροντας μια εκπληκτικά υπέροχη και γοητευτική περιπέτεια που ενθουσίασε τους θαυμαστές του Rayman, πολλοί από τους οποίους πίστευαν ότι η σειρά είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Το FIFA 12 δεν ξεσήκωσε κανέναν επικριτή, αλλά απέδειξε ότι οι εμπειρίες AAA ήταν δυνατές στο Vita. Το Wipeout 2048, το πρώτο βασικό παιχνίδι μετά το Wipeout Pulse του PSP, προαναγγέλθηκε ως μια καλή πρεμιέρα στη σειρά και μια εξαιρετική αποστολή για το Studio Liverpool. Αλλά η πραγματική επανάσταση για τους θαυμαστές του PlayStation ήταν το Uncharted: Golden Abyss, που διαφημίστηκε ως μια πλήρης εμπειρία Uncharted που οι παίκτες μπορούσαν να απολαύσουν εν κινήσει. Αν και δεν ήταν τέλειο, με πολλούς κριτικούς να επισημαίνουν την αδέξια εφαρμογή του παιχνιδιού των νέων χαρακτηριστικών του Vita, το Uncharted: Golden Abyss μνημονεύεται ακόμα με αγάπη σήμερα, με μια συναρπαστική αφήγηση, μερικές εξαιρετικές φωνητικές ερμηνείες, συμπαγή Uncharted δράση και γραφικά που ώθησαν τα όρια του τι αναμενόταν από μια φορητή κονσόλα. Τα επόμενα χρόνια, μερικά πραγματικά εξαιρετικά παιχνίδια ήρθαν στο PS Vita. Το Persona 4 Golden, ένα port του PlayStation 2 video game που έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς, θα κυκλοφορούσε στο Vita το 2012, φέρνοντας μια σειρά από νέο περιεχόμενο στο ήδη αγαπημένο παιχνίδι, αποτελώντας τον ιδανικό τρόπο για να το παίξετε. Το Killzone: Mercenary κυκλοφόρησε το 2013, φέρνοντας ένα shooter πρώτου προσώπου φορητής κονσόλας που ήταν εξίσου καλό με το να παίζεις ένα FPS κονσόλας. Το Vita είχε επίσης μερικούς πειραματικούς τίτλους που πήραν τα νέα χαρακτηριστικά του συστήματος και τα εξύψωσαν πέρα ​​από απλά τεχνάσματα. Το Tearaway, για παράδειγμα, ήταν ένα ζωντανό και δημιουργικό παιχνίδι περιπέτειας που χρησιμοποιούσε την οθόνη αφής και την επιφάνεια αφής με εφευρετικούς και καθηλωτικούς τρόπους, ενώ το Gravity Rush πρόσφερε μια οπτική πανδαισία με μερικούς καινοτόμους μηχανισμούς.
Η εγκατάλειψη του PS Vita
Αλλά ο χρόνος του PlayStation Vita στο προσκήνιο έμελλε να τελειώσει απότομα. Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του, η Sony άρχισε να δημοσιεύει δηλώσεις που υπονοούσαν ότι η εταιρεία θα απομακρυνθεί από το Vita και θα το μεταφέρει στο PlayStation 4, με λιγότερα first-party video games να κυκλοφορούν στην φορητή κονσόλα στο μέλλον. Ενώ αυτή η απόφαση είχε πλήρη οικονομική λογική με το PlayStation Vita να θεωρείται επίσημα εμπορική αποτυχία για την εταιρεία και το PS4 να το είχε ήδη ξεπεράσει τις πωλήσεις, οι ιδιοκτήτες του Vita ανησυχούσαν λίγο ότι η ακριβή νέα τους κονσόλα ήταν ήδη σε νέκρωση. Η τελευταία σημαντική κυκλοφορία της Sony στο χέρι ήταν το Freedom Wars, που κυκλοφόρησε το 2015 με εκπληκτική εμπορική επιτυχία. Αν και το first-party content περιεχόμενο είχε σταματήσει εντελώς μέχρι το 2015, τα third-party ports εξακολουθούσαν να βγαίνουν αρκετά τακτικά στο Vita. Το Minecraft, για παράδειγμα, έπεσε το 2017 και πούλησε πολύ καλά για την κονσόλα. Αλλά εκτός από μερικά αξιοπρεπή third-party, το PS Vita είχε τελειώσει και από τον Ιούλιο του 2021, η Sony δεν δεχόταν πλέον νέες υποβολές στο Vita’s Store. Για πολλούς, το PlayStation Vita αντιπροσωπεύει χαμένες δυνατότητες. Το PS Vita είχε τη δυνατότητα να είναι η πραγματική next-gen φορητή κονσόλα, αλλά λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τη Sony, το Vita μόλις και μετά βίας μπόρεσε να σημειώσει το στίγμα του στο τοπίο του gaming. Με την κυκλοφορία του Nintendo Switch το 2017, η αγορά φορητών συσκευών είχε βρει τον νέο της βασιλιά. Αν και δεν ήλπιζαν οι μελλοντικοί θαυμαστές του Vita με επίκεντρο το PlayStation, το Nintendo Switch προσφέρει μια φορητή εμπειρία που μοιάζει με το να παίζεις σε κανονική κονσόλα, κάτι που είχε επιχειρήσει το PS Vita πέντε χρόνια πριν.

administrator
Ο Ιάσων Θεοδοσάκης είναι γεννημένος στο Ρέθυμνο της Κρήτης και έχει Δίπλωμα - Πιστοποίηση Δημοσίου ΙΕΚ Πληροφορικής, είναι web designer και ο δημιουργός του techgame.gr